Een artikel dat in vandaag in “het laatste nieuws” (Belgische krant) stond en ik jullie niet wou onthouden.

Aantal Vlamingen die van tattoo af willen, stijgt met helft in 1 jaar

ANTWERPEN ? Steeds meer Vlamingen krijgen spijt van hun tatoeage, en laten die verwijderen. De centra die dat doen, kunnen nog amper de vraag bijhouden ? er is sprake van minstens de helft méér consultaties, het voorbije jaar (ruw geschat: 15.000). Dat is natuurlijk een gevolg van het succes van de tattoo: «Veel jongeren hebben zich in een opwelling laten verleiden, en stellen nu vast dat het toch nét iets lastiger solliciteren is, met een draak op je arm.»

De tatoeage is al een hele tijd uit z?n natuurlijke biotoop ontsnapt: waar vroeger bij wijze van spreken alleen motorrijders en havenarbeiders ervoor gingen, zijn sinds enkele jaren steeds meer ?gewone? mensen in de tattoo geïnteresseerd; opvallend veel vrouwen, ook. En die zijn daar blijkbaar na enige tijd fameus op uitgekeken.

«?t Is veelal pragmatisch», klinkt het in de lasercentra ? en dan bedoelen ze dat de spijt om een tattoo in de meeste gevallen wordt gevoed door veranderde levensomstandigheden. «In de eerste plaats professioneel», zegt dokter Sandra Swimberghe van een dermatologisch lasercentrum in Antwerpen. «Jonge kerels die bijvoorbeeld beslissen dat ze willen gaan varen, zich alvast de armen vol laten etsen met ankers en zeemeerminnen, en dan toch een andere richting inslaan. En merken dat ze bij de Quick niet erg gesteld zijn op volgekliederde ledematen.

Of gewoon jongeren die in hun Pukkelpopfase de tribals van hun helden op hun eigen lijf laten kopiëren, en vijf-zes jaar later in hun marketingjob hun puberkunst de hele tijd onder lange mouwen moeten verstoppen.»

Ook gewijzigde privé-situaties spelen een belangrijke rol: een nieuw lief dat zich blauw ergert aan dat weelderige hart met in het groot ?I love Rita? eronder, terwijl Rita allang van het toneel is verdwenen.

«Dan kunnen we bijvoorbeeld alleen die naam weglaseren », zegt dokter Swimberghe, «en kan vervolgens de tatoeeerder daar iets anders invullen.

Maar meestal willen ze de hele prent weg ? vaak komt de nieuwe partner mee, om te zien of het wel grondig genoeg gebeurt. Laatst was hier een man die de naam van zijn ? inmiddels ? ex op zijn penis had staan. ?Doe maar wat harder ? dat hij zeker weg is?, drukte zijn nieuwe lief me op het hart.»

PIJNLIJK

Tribals ? dat zijn die zwarte ?vlammen? die jongeren vaak op hun armen en benen laten zetten ? worden het meest ter verwijdering aangeboden. En hoewel die er vaak indrukwekkend uitzien, zijn ze juist het gemakkelijkst om weg te halen. «Doordat ze zwart zijn, en zwart biedt het minste weerstand », zegt dokter Swimberghe.

«Voor felle kleuren moeten we telkens andere laserbehandelingen gebruiken. Dat duurt veel langer.»

En pijnlijk ís het. «De meeste mensen vinden dat het weghalen méér zeer doet dan het plaatsen», zegt de dokter. «?Laser?, dat klínkt als een magische, vriendelijke lichtbundel, maar dat is echt niet zo.

Veel hangt ook af van de plaats: ik kan u verzekeren dat die kerel met z?n penis er geen deugd van heeft gehad.»

Doet het meer pijn, het is ook duurder dan er eentje zetten. Vijftig tot honderd euro voor een kleintje, en voor het grotere werk lopen de prijzen snel in de honderden euro?s ? dan wordt er in sessies gewerkt. Het weghalen gaat wel veel sneller dan het plaatsen: een kleine tattoo is in een paar minuten verdwenen. Je houdt er niks van over. (MP)

Dokter Sandra Swimberghe ?lasert? tatoeages weg.

Bron: het laatste nieuws (Belgische krant)

En hoe staat het in Nederland????